Halk Eğitimi Merkezleri Buluşma Yeri
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
En son konular
» bacağa bıçak sokmak
İnternet Güvenliği-2 EmptyC.tesi Ara. 12, 2015 3:45 pm tarafından zxzx

» Bacağa balta vuruşu
İnternet Güvenliği-2 EmptyC.tesi Ocak 31, 2015 3:10 pm tarafından zxzx

» Motosiklette ölüm freni
İnternet Güvenliği-2 EmptyCuma Mart 07, 2014 9:39 pm tarafından zxzx

» kader
İnternet Güvenliği-2 EmptyPaz Haz. 06, 2010 3:36 pm tarafından zxzx

» Ek-Ders Puantaj Çizelgesi
İnternet Güvenliği-2 EmptyPaz Ocak 24, 2010 5:22 pm tarafından KAĞITHANEHEM

» Kağıthane HEM/İSTANBUL
İnternet Güvenliği-2 EmptyPaz Ocak 24, 2010 5:20 pm tarafından KAĞITHANEHEM

» H.E.M OTOMASYONU
İnternet Güvenliği-2 EmptySalı Kas. 17, 2009 6:33 pm tarafından alim hüseyinoğlu

» WINDOWS XP' Yİ HIZLANDIRIN
İnternet Güvenliği-2 EmptySalı Ağus. 04, 2009 11:47 am tarafından mahmut al

» İnternet Güvenliği-2
İnternet Güvenliği-2 EmptySalı Tem. 01, 2008 3:08 pm tarafından ottoman45

Mart 2024
PazPtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesi
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Takvim Takvim

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Anket

İnternet Güvenliği-2

2 posters

Aşağa gitmek

İnternet Güvenliği-2 Empty İnternet Güvenliği-2

Mesaj tarafından Admin Çarş. Kas. 21, 2007 3:06 pm

Bugün bilgisayarların çoğu, bütün dünyayı kaplayan bir ağın, internetin bir parçası. Bu da güvenliği öne çıkarıyor. Tam bu noktada, güvenlik duvarları devreye giriyor.


İnternet Güvenliği-2 In_sec10

Güvenlik duvarı, birçok bilgisayar teriminden farklı olarak teknolojiyi daha az çağrıştıran bir terim olabilir; fakat günümüzde bu uygulama olmadan internet veya geniş bir ağda sağ kalmak ve bilgisayarın sağlığını korumak çok güç olabilir. Güvenlik duvarı yazılımsal veya donanımsal olarak bilgisayarını ağdan gelen izinsiz erişime karşı koruyan bir bileşendir.

İlk uygulamaya geçtiği dönemlerde, güvenlik duvarları, bireyler tarafından değil şirketler tarafından kullanılmaktaydı. Fakat, internet doğası gereği büyük değişimler geçirdi ve insanların güvenliğe bakışını değiştirdi. Her geçen gün internete bağlanan bilgisayar sayısının artmasıyla, ağ ortamında maruz kalınan tehditler de büyüdü.

Bugün bir güvenlik duvarına duyulan gereklilik, bilgisayarların nereden ve ne kadar süre bağlı kaldıklarına bakılmaksızın bir zorunluluk hâlini aldı.

Güvenlik duvarının işlevi

Bir güvenlik duvarının işi basittir. Bilgisayarınızı dış dünyadan, yani internetten gelecek tehditlere karşı bir kalkan gibi korur. Eğer bu şekilde bir denetim mekanizması olmadan internete bağlanırsanız, bilginiz dışında bilgisayarınıza uğrayabilecek kötü niyetli yazılımlara karşı korunmasız olursunuz. Bunu evinizin kapısını sürekli açık tutmak gibi düşünebilirisiniz. Bu durumda iki seçeneğiniz var, ya kapıyı sürekli olarak kapalı tutmak ya da bir güvenlik görevlisi bulundurmak: İkinci şıkkı güvenlik duvarına benzetebiliriz.

Güvenlik duvarı, siz internete bağlıyken, kapıdan girip çıkan herkesi denetleyen bir koruma gibidir. Kullanmak istemediğiniz bir programın engellenmesini ve bunun her defasında size sorulmamasını istiyorsanız, güvenlik duvarı yazılımları bu uygulamayı sürekli olarak engelleyebilir.

Windows XP için son güncelleme paketi olan Service Pack 2, bir güvenlik duvarı içermekte. Yazılım, bir miktar koruma sağlıyor. Fakat bu koruma, yalnızca içeriye doğru olan hareketlere yönelik. Bu şüphesiz ki işe yarar bir önlem. Fakat bu koruma sizi içeriden dışarıya doğru giden ve zararlı olabilecek Internet Explorer veya Outlook Express gibi internete sürekli bağlanan yazılımlar üzerinden oluşabilecek kaçak bağlantılardan korumaz. Dolayısıyla bu güvenlik duvarı yalnızca olması gereken güvenliğin yarısını vermektedir.

Dolayısıyla daha iyi bir koruma düşünüyorsanız, tam anlamıyla koruma sağlayan bir yazılım size uygun olacaktır. İki tür güvenlik duvarı çözümü vardır: Yazılımsal ve donanımsal. Her ikisi de genellikle benzer şekilde çalışır ve benzer şekilde koruma sağlar; fakat kullanım alanları farklılık gösterebilir.


İnternet Güvenliği-2 In_sec10

Yazılımsal güvenlik duvarı, bilgisayara kurularak bir internet bağlantı koruma aracı olarak çalışır. Bu şekilde bilgisayarınızdan dış ağa çıkış yapan her türlü yazılım ve sistem hizmeti, yine bilgisayarınız içinde denetlenir. Yazılımların erişimlerine kısıtlama getirmek için bu çözüm en uygunudur.

Donanımsal Güvenlik duvarı sistemleri ise, aslında yine donanım içinde yazılım şeklinde çalışır. Ancak tamamen ayrı aygıtlar olduğu için özel olarak "donanımsal" şeklinde anılır. Donanımsal güvenlik duvarı çözümlerinin en önemli özellikleri, örneğin bir şirket ağı gibi geniş bir ağı toptan koruyabilmeleri ve denetleyebilmeleridir. Nihayetinde büyük yerel ağların internete tek bir noktadan çıktıklarını düşünürsek, bu çözüm büyük ölçekte çok daha uygundur. Donanımsal güvenlik duvarı çözümleri, küçük ağlar için de uygun ve ucuzdur. Kişisel bilgisayarlar için ek güvenlik sağlar ve en önemlisi bilgisayardan işlem gücü almadan bu işleri yerine getirir. 3 - 5 bilgisayarı rahatça bağlayabileceğiniz ve içinde internet çıkışı için Router özelliği de bulunan ağ bileşenleri 100 - 150 YTL civarındadır. Hatta birçoğu artık bütünleşik ADSL modem özelliğiyle gelmektedir.

Yazılımsal güvenlik duvarı kullanacaksanız, ücretsiz olması ve kolay kurulum ve kullanım sunması sebebiyle ZoneAlarm'ı önerebiliriz. ZoneAlarm, size detaylı program denetimleri ve geniş kapsamlı bir koruma sağlamaktadır. Ücretli sürümünde (ZoneAlarm Pro) daha geniş ağlar için özellikler bulunurken, ücretsiz kişisel kullanıma açık sürümü ise ağınızdaki bilgisayarlara teker teker kurulduğu takdirde benzer bir güvenlik sağlayacaktır. Program hakkında daha fazla ayar bilgisi için aşağıdaki sütunu inceleyebilirsiniz. Yazılımı www.zonelabs.com adresinden edinebilirsiniz.

Bilgi: ZoneAlarm'ı ayarlamak

Kurulumdan sonra programı etkin şekilde kullanabilmek için ZoneAlarm üzerinde yapmanız gereken üç önemli ayar var.

1- UYARILAR: Bu uyarılar olağandır ve gün içinde birkaç defa almanız muhtemeldir. Bu uyarıların bahsettiği tehdidin ciddi olup olmadığını bilemezsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey Don't show this dialog again seçeneğini işaretleyerek bu uyarıları bir daha görmemenizdir. Merak etmeyin, bu seçenek korumayı kapatmıyor. Yalnızca her engellenen erişimde bu uyarıyı almıyorsunuz.

2- PROGRAM UYARILARI: Bu uyarılar önemlidir. Her izin isteyen programa izin verirseniz sorun çıkabilir, değerlendirmenizi buna göre yapın. Bildiğiniz ve internete sürekli olarak erişmesini istediğiniz yazılımlar için uyarı görüntülendi ğinde ise Remember this setting seçeneği ile bundan sonra o anda seçtiğiniz seçeneğin sürekli olarak hatırlanmasını sağlayabilirsiniz.

3- PROGRAM DENETİMİ: Burada, şimdiye kadar internete veya yerel ağa eriş- meye çalışmış bütün programları n listesini görebilirsiniz. Ye- şil onay işareti programın erişim izni olduğunu, soru işareti her erişim sırasında iznin sizden alınacağını ve kırmızı çarpı işareti de programın erişimler konusunda yasaklı olduğunu gösterir. Ayrıca listenin sol tarafı, yazılımın internete erişimini gösterirken, sağ taraf yazılımın internet üzerinden gelen bağlantılara cevap verme durumunu gösterir.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Güvenlik duvarı terimi, adını, ateşin etrafa saçılmasını engellemek için kurulmuş engelden alıyor. Bir güvenlik duvarı da bu şekilde bilgisayarınızı dış dünyadan koruyor. Ateşin kapılardan dışarı yayılarak binayı sardığı gibi bilgisayarı nızın da giriş noktası olan kapılar (port) bütün risklere davetiye çıkarıyor. Bu kapılar olmadan ne bilgisayarınız internete bağlanabilir, ne de internet üzerinden diğer bilgisayarlar sisteminize bağlanabilir.

Hakkı Alkan
alkan@chip.com.tr
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 25
Yaş : 42
Kayıt tarihi : 13/11/07

https://halkegitim.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

İnternet Güvenliği-2 Empty Geri: İnternet Güvenliği-2

Mesaj tarafından ottoman45 Salı Tem. 01, 2008 3:08 pm

çok sağolun bilgiler için ben bizzat denedim çok işe yarıyo Very Happy:D
ottoman45
ottoman45
Çırak
Çırak

Mesaj Sayısı : 7
Yaş : 36
Kayıt tarihi : 27/06/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz